Afkomstig van de site van de vereniging "Het Nederlandse Kooikerhondje" is de volgende karakterbeschrijving:

Van huis uit is het kooikerhondje een werkhondje: assistent van de kooibaas, bewaker van huis en erf, verdelger van muizen, mollen en ratten.  Het is een lief, vrolijk en pittig hondje, attent en intelligent, dat in hoge mate bereid is om voor de baas te werken.
In huis vertoont het kooikerhondje een groot aanpassingsvermogen; op zijn tijd rustig en bescheiden, dan weer speels en bruisend van levenslust. Hij is goed waaks, maar slaat alleen aan als er reden voor is.
In vrije beweging buiten (onaangelijnd) heeft hij een hoog bewegingstempo, lichtvoetig met een permanent sierlijk wuivende staart.
Hij is gevoelig voor lawaai en harde woorden. Het is geen allemansvriend. Hij is aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en andere honden.
Afhankelijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen als hij zich onzeker voelt. Heeft hij iemand geaccepteerd dan is er een vriendschap voor het leven gesloten.

 

Karakter Quido:

Quido is een echte kooiker, die grotendeels voldoet aan bovengenoemde karakterbeschrijving! Voor ons en voor vrienden en bekenden is het een knuffelkont; ik heb hem ook nog nooit op 1 grommetje tegen ons kunnen betrappen. Als we thuiskomen worden we begroet met een schuddekontje en een lach; ja Quido kan echt lachen! Vreemden moet hij echt eerst leren kennen, alvorens hen eenzelfde behandeling te wachten staat. Vervolgens zal hij ze altijd herkennen, ook als hij ze een tijd niet ziet.

Verder is het een pittig hondje. Hij ziet altijd alles en wil zich ook overal mee bemoeien. Het liefst heeft hij controle over de situatie. Spelen met andere honden doet hij eigenlijk niet, alhoewel hij bij hele "knappe" teefjes wel eens in de verleiding komt en even een rondje meerent. Spelen met de baasjes is daarentegen helemaal geweldig. De bal is zijn allergrootste lievelingsspeeltje en wordt met veel enthousiasme geapporteerd, waar dan ook vandaan. Zwemmen met de bal is ook leuk, maar zonder bal zal hij niet zomaar in het water plonzen. Zoeken naar de bal, of zoeken naar snoepjes die de baasjes verstoppen, gaat gepaard met een vrolijk zwierende staart.

Met andere honden kan hij het meestal goed vinden, vooral als het teefjes of gecastreerde reutjes betreft. Als hij los loopt gaat dit helemaal goed; overigens ook meestal bij ongecastreerde reuen. Ze moeten alleen niet teveel macho-gedrag laten zien. Aan de lijn wil hij nog wel eens fel blaffen, meestal tegen ongecastreerde reuen van de grotere rassen. De held😲

Op de hondenschool is goed te merken wat hij echt leuk vindt. Vooralsnog merk ik dat hij de gehoorzaamheidsoefeningen en hersenwerkspelletjes het allerleukst vindt. Ook flyball bevalt hem wel. Je moet niet te vaak dingen achter elkaar hetzelfde doen; dan wordt het saai. Het is een intelligent hondje, wat je moet uitdagen. Hij wil graag nieuwe dingen leren. Hij is niet superenthousiast over behendigheid, maar doet het wel, natuurlijk voor het vrouwtje en voor de beloning. Een wedstrijdhondje op het gebied van behendigheid zal het echter niet worden.

Karakter Fayah:

Fayah is een echt dametje. Wij noemen haar ook wel "Freule Fayah". Ze is namelijk kampioen arrogant kijken. Met grote kwispels en een draaiend lijfje draait ze ons helemaal rond haar hondenpootjes. En hoe kan je haar lieve smoeltje ook iets weigeren? Ook Quido heeft niks te vertellen bij haar. Ze is bij vreemde mensen eerst wat verlegen, maar ze vindt het al snel goed. Grote honden vindt ze in het begin nog wel eng en mogen haar niet te onbeleefd naderen. Dat levert zo'n lomperd een snibbetje op. Als ze haar netjes benaderen dan wil ze na even de "kat uit de boom" kijken  wel even snuffelen. Als ze de honden beter kent, dan gaat het vaak wel goed. Soms vindt ze een hondje zo leuk dat ze wel in is voor een rondje spelen. Ze is in vergelijking met Quido best introvert te noemen. Geen open boekje dus, onze Fayah, een mysterieuze dame! Ze lost problemen graag zelf op en is hierin best zelfstandig. Toch heeft ze de baasjes (en helemaal het vrouwtje) graag dicht in de buurt. Op een wandeling hoef ik nooit naar haar te zoeken; ze houdt me goed in de gaten is vaak achter mijn benen te vinden. Lekker veilig, de tuttebel! Wat ze echt leuk vindt heb ik gedurende langere tijd moeten ontdekken. Ze houdt van een flinke massagebeurt als ze op schoot springt. Dat geeft ze wel aan door me met haar pootje aan te tikken. Schiet op vrouwtje, masseren! Daarnaast vindt ze het op de hondenschool helemaal geweldig om de combisportbaan te lopen. Als laatste bloeit ze helemaal op tijdens een show. Dat past natuurlijk wel bij dit schoonheidsprinsesje. Ze staat kennelijk graag in het middelpunt van de belangstelling op zo'n gelegenheid.

Deel deze pagina