Ben ik het juiste baasje voor een kooikerhondje?

Hebben jullie interesse in de aanschaf van een kooikerhondje? Hieronder wat kenmerken geschetst van een baasje van het kooikerhondje.

Karakter.

Ergens anders op deze site staat al het karakter van het kooikerhondje beschreven. En ja, het zijn prachtige hondjes om te zien. Maar "makkelijk" is dit hondje niet! Ze zijn ontstaan als hulpje van de kooikerbaas. In die hoedanigheid zijn ze zeer baasgericht. Die baas moet zich dan op zijn beurt dan wel opstellen als een rustige begeleider en coach van het hondje. Ze dingen aanleren gaat alleen op een positieve manier. U zult zien dat ze slim zijn en snel leren! Als de baas dingen gaat afdwingen dan zou het nog wel eens voor kunnen komen dat het hondje dit niet meer accepteert en zich tegen de baas keert, met alle gevolgen van dien. Ook het hondje plagen en fysiek hardhandig behandelen is bij een kooikerhondje absoluut not done! 

In de eendenkooi waar ze voor gefokt zijn, kwamen geen andere mensen dan alleen de kooikerbaas. Naar "vreemde" mensen zijn ze dan ook vaak terughoudend en gereserveerd en soms ook gewoon waaks. Kortom geen allemansvriend! Het zijn pittige hondjes, maar in hun hartje zijn ze gauw bang voor vreemde zaken. Dit betekent dat ze uit angst nog wel eens snel uitvallen en als iets echt bedreigend wordt kunnen ze happen.

Reu of Teef

Een reu is groter en het moet gezegd: ook bij het kooikerhondje heeft vaak het mannetje het mooiste uiterlijk. Vaak zijn reuen "liever" van karakter. Wel hebben sommige reuen last van typisch "reuengedrag" dat betekent dat ze een vechtpartijtje met een andere reu niet altijd uit de weg gaan. In dat kader zijn kooikerreuen echt "macho-mannen".

Een teefje is wat snibbiger, wat vooral tot uiting komt rond de loopse periode. Het kunnen echte kattekopjes zijn. De kooikerdames laten over het algemeen het kaas niet van hun brood eten.

Een goede consequente opvoeding is bij beiden essentieel.

Kinderen en kooikerhondjes

Een gezin met kleine kinderen vind ik persoonlijk een minder goede combinatie met het kooikerhondje. Een klein kind kun je vaak nog niet leren om respectvol met het hondje om te gaan. Met grotere kinderen kan wel, mits ze inderdaad de regels krijgen en deze ook navolgen. Een druk gezin met in en uitvliegende kinderen, vriendjes en ook volwassenen, vind ik ook minder geschikt.

Heb ik voldoende tijd?

Een kooikerhondje is geen "couch potato". Het wil aktie! Lange wandelingen waarbij het los kan lopen, hondensporten (zoals agility) en ook zijn hersens moeten worden uitgedaagd. Speuren, spelletjes etc. Het is gefokt als een werkhondje en het moet dus ook werken! Dat kost het baasje dan ook tijd! Als je fulltime werkt zou een uitlaatservice of een hondendagopvang nog een oplossing kunnen zijn. Maar het hondje een hele dag alleen thuis laten is geen optie.

Dus ben jij iemand die graag wandelt, samen met je hondje dingen onderneemt en bereid bent om in een goede opvoeding van je hondje te investeren? Dan kan ik uit eigen ervaring zeggen, je krijgt er veel voor terug! Een maatje dat graag bij je is, veel voor je wil doen en je beloont met knuffels! 

Tot slot moet gezegd dat elk kooikerhondje anders is. Zo zijn er lieve teefjes en snibbige mannen en er zijn best kooikerhondjes die prima met kleine kinderen omgaan. Maar wat hier boven is geschreven is wel het algemeen gangbare.

 

 

Deel deze pagina