27. aug, 2019

25 augustus 2019, de geboorte!

In de nacht van vrijdag op zaterdag, 24 augustus, begonnen de eerste voortekeken. Ik sliep al beneden in de ren en Fayah lag in een mandje in de ren. Elke keer kwam ze steun bij me zoeken en ze was onrustig aan het graven in het mandje. De zaterdag heb ik het mandje weg gehaald en toen ging ze in de werpkist liggen. Hierin had ik oude dekbedhoezen neergelegd om te kunen scheuren. Dat gaan ze op een gegeven moment doen. Zaterdag overdag waren er periodes van rust en periodes van onrust. Hijgen, rillen (want voor de bevalling daalt de temperatuur) en graven. Eten deed ze nog wel en grommen tegen Quido deed ze niet. Dat waren vorige keer ook tekenen, namelijk. Toen wilde ze niet meer eten. De nacht van zaterdag op zondag was ze redelijk rustig en toen kon ik ook nog even slapen. Zondagochtend werd ze weer heel onrustig. Ze wilde nog wel eten, maar kotste het later allemaal uit. Ze wilde in de werpkist, maar zocht ook alternatieven onder de struiken in de tuin😲, dus daar heb ik ons schapennet voor gezet. Kon ik een beetje moeilijk bij! Uiteindelijk ging ze heel fanatiek scheuren en zag ik om kwart voor 1 de eerste perswee. De vrienden gebeld die er bij zouden zijn voor steun en foto's maken. Om 13.40 uur werd het eerste pupje geboren en om 18.40 uur kwam de laatste. Ik zet even de tijden en volgorde hieronder en de naam die wij aan ze gegeven hebben om ze te herkennen in het nest. Dat was nog best lastig, want we hadden dit keer geen bruinpootje en  ze lijken allemaal op Fayah. Ook Jeppe heeft een beetje dezelfde kleurverdeling. Een aantal hebben dus eerst even een bandje omgekregen om ze goed te gaan herkennen.

V'tje,           13.40 uur  teefje 223 gram

Streepje,     15.10 uur teefje 257 gram

Stippel,        16.05 uur reu 268 gram (stuitligging)

Balletje nek, 16.35 uur reu 299 gram (stuitligging)

Vlekje,         17.40 uur teefje 234 gram (stuitligging)

Darky            18.40 uur reu 274 gram.

Helaas geen aansprekende namen, maar ze moeten voor mij even een logica hebben om ze te herkennen. Inmiddels zijn de bandjes af.

Nu, bijna 2 dagen later, zijn ze inmiddels al goed gegroeid. De hele dag en nacht door hoor ik tevreden geluidjes, dus ze doen het prima.

Fayah cijfert zich weer volledig weg, dus die moeten we soms dwingen om even uit de kist te gaan om te plassen! Ik heb haar vandaag pas goed kunnen wassen, terwijl ik de pups even in een krat met warmwaterkruiken onder haar neus had. Maar ze toont fit en wordt natuurlijk verzorgd als een koninginnetje!

Deel deze pagina