29. sep, 2017

De bevalling: het verhaal.

dinsdag 26 september.

De eerst tekenen kondigden zich aan. Fayah at met lange tanden. Voor kooikereigenaren een teken dat er echt iets aan de hand is. Een kooiker eet namelijk ALLES en ALTIJD! Uiteindelijk wilde ze helemaal niet meer eten. Dinsdagavond rond 22.00 uur kroop ze in de werpkist. Het hijgen en graven begon en 's nachts spuugde ze wat gal.

woensdag 27 september.

's ochtends begon ze ook te rillen. Ook een teken van de aanstaande bevalling. De temperatuur van het teefje daalt namelijk ongeveer een graad. Ik had haar niet getemperatuurd, want dat geeft alleen maar extra stress. En je merkt het toch wel als het zover is! Ze wilde de werpkist niet meer uit en periodes van hijgen en graven wisselden zich af met rustperiodes. Gertruud (zelf fokker van de vaderhond) werd gebeld. Zij was zo lief dat ze mij wilde helpen met de bevalling. Zij kwam om 14.00 uur 's middags. Intussen mocht Quido niet meer te dichtbij komen, als hij langsliep gromde Fayah naar hem, terwijl ze hem dinsdag nog aan het zoenen was! Quido durfde het ook niet meer, de arme schat. 's avonds rond half 10 wilde ze nog flink plassen en poepen in de tuin. Wij gingen uiteindelijk toch maar naar bed, al hadden we niet de verwachting op een lange nachtrust..........en dat werd het ook niet!

28 september 2017

Rond 0.00 uur begon ze een laken in de werpkist heel fanatiek te verscheuren. En om half 1 zag ik de eerste wee. Ik haalde Gertruud uit het logeerbed op zolder. De weeen kwamen steeds sneller. We lieten haar nog even in de tuin (met een zaklantaarn in de hand!), want ze kroop steeds onder de struiken. Dit was rond 01.15 uur. Daarna ging het snel; ze had al vruchtwater verloren. Om 01.45 uur kwam de eerste pup zonder vlies te wereld. Aad werd ook maar gauw wakker gemaakt en onze goede vrienden (wij noemen ze pleegbaasjes) kwamen om foto's te maken. Fayah was gelijk verliefd op haar eerstgeboren zoon! Vervolgens even op een rijtje welke tijd en welk  geboortegewicht ze hadden! Ik heb een naam voor ze om ze te herkennen, die zet ik er even naast.

01.45 uur reu, 244 gram (stipje; heeft een klein bruin stipje in het wit op zijn linkerzij)

02.26 uur reu, 248 gram (ik noem hem kleine Tjuk, platenhondje)

03.47 uur teef 266 gram (heeft een bruin pootje met witte sok, stuitligging, dus bruinpootje!)

03.55 uur reu 224 gram (Y'tje; heeft een soort dwarse Y in het bruin)

04.52 uur teef 214 gram (balletje; heeft rondje op haar rug)

05.25 uur reu 188 gram (breedblesje. Heeft het breedste blesje)

06.20 uur reu 244 gram (vraagtekentje. Heeft een kronkelig vraagtekentje op zijn rug)

En toen was de klus geklaard! Snel de werpkist verschoond en goed ingericht en de pupjes  en mamma konden rustig bijkomen.

 

 

Deel deze pagina